Blog9012: Pissoir

a3Naar sommioge foto’s kun je lang kijken, vooral als je goed kijkt. Details worden daarmee opeens interessant of zo maar gewoon leuk. Neem bovenstaande foto van de Voorstraat en haal er onderstaand stukkie uit:

a2

We zien het huis van trambeambte Co van de Vijver met ter linkerzijde een schitterende aanbouw (als ik een grote tuin zou hebben, zou ik die aanbouw zo als schuur neerzetten). De gaslantaarn is ook mooi natuurlijk. Maar het mooiste is wat mij betreft dat bord boven de voordeur van Co: “Goederenkantoor Stoomtram” staat er op en daar gaat bij mij gelijk een wereld mee open. Helaas is het plakkaat ter rechterzijde op de muur onleesbaar.

Nemen we een ander stukje van de foto:

a1

Hier zien we op het schuurtje in de achtergrond twee reclameborden, waarvan de bovenste onleesbaar is (linksboven begint het verhaal met ‘Eerste…’, maar daarna houdt het op). Daaronder een wél leesbare reclame voor “Het Nieuws van den Dag”, de latere zusterkrant van De Telegraaf. In Noordwijk las men rond 1900 blijkbaar niet alleen de regionale (Leidse)  kranten. Helemaal rechts een heus ‘pissoir’, een waterplaats voor mannen. Ik weet nog dat er (later)  aan het andere eind van het paadje langs de kerk een betonnen ‘pissoir’ stond.

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s