vad4

Het Museum Catharijnenconvent te Utrecht is voor een roomsch-katholieke veteraan als ik als een snoepwinkel voor een kind. Tal van katholieke memorabilia, souvenirs, relikwieén en wat dies allemaal meer zij liggen er opgeslagen of zijn er tentoongesteld.  Een rondje in het digitale archief levert al zo drie aardige dingetjes op met betrekking tot het Rijke Roomsche en Noordwijksche Leven.

Hierboven een houten arm, bedoeld als bewaarplaats voor een reliek van de Heilige Jeroen. Gedateerd ca. 1630. De beschrijving op de site:

De arm is vervaardigd in opdracht van het kapittel van Haarlem ten behoeve van een reliek van St. Jeroen (vereerd te Noordwijk; feestdag 18 augustus). Het kapittel zette zich er namelijk voor in om de devotie tot de heiligen uit eigen streek te stimuleren, hetgeen door het Concilie van Trente indertijd sterk was aanbevolen. Op de feestdag van de betrokken heilige werd de houder ter verering neergezet en kon een speciale aflaat worden verdiend. Thans is het reliek niet meer aanwezig.

vad1

Dan is er een prachtig plaatje uit de serie “Onze Vaderlandsche Heiligen”, c.q. nummer 10 uit die reeks, getiteld: “H. Jeroen (van Noordwijk).”

vad2

En er is ook een oud fotootje van het befaamde Sint Jeroenspoortje dat althans in Noordwijk een stuk Zaligheid moest ontsluiten (maar dat bij mij in ieder geval niet deed).

vad3

En tenslotte een gegraveerd portret van J.C.F. de Mol (1787-1858), deken te Noordwijk, pastoor te Sassenheim, van de handen van Cornelis Broere en Johann Peter Berghaus

Het Rijke Roomsche en Noordwijksche Leven wordt in ieder geval in Utrecht goed geconserveerd.